ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γράψε για τα δικαιώματα - Παγκόσμιος Μαραθώνιος Γραμμάτων 2013

10 Δεκ 2013 Γράφτηκε από τον 

Ο Παγκόσμιος Μαραθώνιος Γραμμάτων είναι μία από τις σημαντικότερες παγκόσμιες εκστρατείες της Διεθνούς Αμνηστίας. Ξεκίνησε στις 6 Δεκεμβρίου και ολοκληρώνεται στις 17. Κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων σε όλο τον κόσμο γράφουν προς κάποιον άνθρωπο που δεν έχουν γνωρίσει ποτέ. Ένα μόνο γράμμα προς τις αρχές μπορεί να αγνοηθεί αλλά χιλιάδες γράμματα που καλούν σε προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι δύσκολο να αγνοηθούν. Γνωρίζουμε από δεκαετίες δράσης πως μπορούμε να αλλάξουμε ζωές, γράφοντας γράμματα.

Από το ξεκίνημά του, ο Μαραθώνιος του 2013 έχει επιτύχει απτά αποτελέσματα με κρατουμένους συνείδησης να απελευθερώνονται. Συγκεκριμένα, λίγες μόλις ημέρες πριν το επίσημο ξεκίνημα της εκστρατείας, η Yorm Bopha, ακτιβίστρια για τα δικαιώματα στέγασης από την Καμπότζη, φυλακισμένη με ψευδείς κατηγορίες, αφέθηκε ελεύθερη με εγγύηση στις 22 Νοεμβρίου.

Ανακάλυψε τις υποθέσεις αυτής της χρονιάς, ανάλαβε δράση και υπόγραψε διαδικτυακά για να στηρίξεις τους ανθρώπους που σε χρειάζονται!

Τρεις ρώσοι ακτιβιστές φυλακίστηκαν μετά τις ειρηνικές διαμαρτυρίες στη πλατεία Bolotnya, με την κατηγορία για «συμμετοχή σε μαζικές εξεγέρσεις».

Ο τυνήσιος μπλόγκερ Jabeur Mejri φυλακίστηκε το 2012 για πάνω από επτά χρόνια για «επίθεση σε ιερές αξίες» και «υπονόμευση δημοσίων ηθών», αφού είχε αναρτήσει απόψεις του περί θρησκείας.

Η ακτιβίστρια από την Καμπότζη, Yorm Bopha, αφέθηκε ελεύθερη με εγγύηση στις 22 Νοεμβρίου του περασμένου χρόνου, αλλά ακόμα αντιμετωπίζει κατασκευασμένες κατηγορίες, που σχετίζονται με τον ακτιβισμό της για τα δικαιώματα στέγασης της κοινότητας της λίμνης Boeung Kak.

Ο τούρκος οδηγός Hakan Yaman ξυλοκοπήθηκε άγρια από την τουρκική αστυνομία κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων φέτος και έχασε την όρασή του από το ένα μάτι.

Μέλη της COFADEH από την Ονδούρα, μιας ΜΚΟ αφοσιωμένης στη διερεύνηση εξαφανίσεων και άλλων παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι υπό συνεχή παρακολούθηση και δέχονται απειλές και επιθέσεις.

Ένα απλό μήνυμα προσφέρει ελπίδα και κουράγιο σε όσους υφίστανται παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ η υπογραφή σου καθιστά δυσκολότερο για τις κυβερνήσεις και τις αρχές να αγνοήσουν τις εκκλήσεις μας.

Χιλιάδες άνθρωποι παγκοσμίως γράφουν γράμματα για ανθρώπους που κινδυνεύουν. ΓΡΑΨΕ ΚΑΙ ΕΣΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ